Östgötska Lökdolmar

Lökdolmar

 

Lökdolmar hade alltid mamma på julbordet. Men de är goda nog som förrätt året runt. Många recept är med kalvfärs, men mamma använde alltid fläskfärs, så det gör jag med 😉

Ingredienser: 2-4 stora lökar, 150 gram fläskfärs, 1 dl mjölk, 1 äggula, 1 msk ströbröd, salt och kryddpeppar, smör.

Koka några stora lökar mjuka, ta upp dem låt svalna. Blanda mjölk och ströbröd. Låt blandningen stå ca 10 min. Blanda i ägg , fläskfärs, salt och malen kryddpeppar. Färsen skall vara ganska lös. Ta de största lökbladen. Lägg lite färs på lökbladen och rulla ihop.Lägg dolmarna tätt i en smord ugnsfast form. Klicka över smör. Stek i ugn 225 grader i ca 30 minuter.

Har man för mycket färs kan man alltid steka köttbullar av resterande blandning. Lägg bara i lite mer ströbröd så blir de fasta nog att steka.

Köttbullar

 

Comments are closed.