Vår Couscous (Royal)

Couscous (Royal) är en nordafrikansk gryta som fransmännen adopterat. Vi har ätit den under våra semestrar i Frankrike. Egentligen skall det förutom lamm vara även kyckling och Merguez (fransk korv) i grytan. Vi hoppar dock över det när vi gör grytan själva eftersom det är grönsakerna och kryddorna som ger grytan sin speciella smak.

Couscous (Royal)

Typ Huvudrätter
Recept Grönsaker, Gryta, Kött

Ingredienser

  • 500 Gr lammkött (kokkött)
  • 8-10 morötter
  • Blandade rotfukter, Majrova/eller kålrot/kålrabbi/palsternacka (mer än mängden morötter)
  • 1 Bladselleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • kokta kikärtor (motsvarande ett par burkar färdigkokta)
  • 2-3 Dl sous tomate (eller krossad tomat 1 pkt)
  • 1 tärning kycklingbuljong,
  • Ras el Hanout
  • Harissa (till serveringen)
  • Couscous (till serveringen)

Gör så här

Exif_JPEG_PICTURE
Stek lammkött med lök och vitlök.
Exif_JPEG_PICTURE
Lägg över kött och lök i en gryta. Häll över kycklingbuljong och lägg i tomatsås. Krydda med Ras el Hanout (couscouskrydda).

Hacka rotfrukterna och bladselleri. Stek grönsakerna och lägg dem i grytan. Observera det skall vara betydligt mer grönsaker än kött.
101213Couscous3
Koka kött och grönsaker i 25 minuter. Lägg i kikärtorna. Koka samman.
Exif_JPEG_PICTURE
Ta lite av såsen och krydda med Harissa till en extrastark sås.

Servera alltihopa med couscousgryn.

Krydda efter smak med den extra starka Harissasåsen
Exif_JPEG_PICTURE
Både Harissa och Ras el Hanout (eller couscouskrydda finn snumera att köpa i Sverige.

Ras el Hanout är en marockansk kryddblandning som ofta innehåller mer än 25 olika kryddor. En enklare variant kan du göra själv. 7-8 kryddpepparkorn, 4 kryddnejlikor, 1 1/2 tsk hel svartpeppar, 1 tsk spiskummin, 2 tsk korianderfrön, 1/2 tsk cayennepeppar, 1 tsk malen ingefära, 1-2 tsk kanel, 1 tsk gurmeja. Kör i kryddkvarn till pulver, blanda.

Comments are closed.