För första gången prövade vi att göra kåldolmar. Vi läste olika recept och till slut bestämde vi oss för att göra några med vitkål och några med savoykål. Vi kryddade med salt, vitpeppar och timjan. Serverade med kokt potatis, gräddsås och lingon.
Resultatet var riktigt bra. Kåldolmarna med savoykål slog de med vitkål med råge. Så mycket godare och så mycket enklare att jobba med. Timjan i dolmarna visade sig vara ett riktigt lyckokast.
Kåldomar
Ingredienser
- 1 liten gul lök
- 500 Gr köttfärs (blandfärs)
- 1-2 huvuden savoykål ((eller vitkål))
- ½ Dl ströbröd
- 1 Dl mjölk
- 1 ägg
- 1 Tsk salt
- 2 Krm vitpeppar
- ½ Kruka färsk timjan
- 2 Msk köttfond
- 2 Msk soja
- 2-3 Dl vatten
- 2-3 Dl grädde
Gör så här
|
 Koka upp lättsaltat vatten. Skär runt vitkålsstockens nedre del och lossa de yttre bladen. Koka dem i cirka 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Sätt ugnen på 200°C.
kala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig . |
|
 Lägg mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 min. Arbeta in färs, lök, timjan, ägg, salt och peppar. Lägg en matsked smet på varje kålblad. Vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare, eller bind ihop med snöre. |
|
 Bryn dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt.
Vänd och stek runt om. Lägg dem i en ugnssäker form. Värm lite vatten, tillsätt soja och kalvfond. Sätt i ugn i ca 45 min. Ös några gånger. |
|
 Sila skyn från grytan. Värm upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda i grädde (och redning om en tjockare sås önskas). Severa med kokt potatis och ev lingon.
|