Stekt anka och råstekt potatis med vitlök

Stekt anka hör julbordet till i Frankrike. Själva försöker vi äta det någon gång runt helgerna. Men det är svårt att få tag i svensk färsk anka i Sverige. Någon gång har vi köpt fryst och ibland har det blivit gås. Tyvärr är inte den svenska ankan lika smakrik och fet som den franska (den svenska gåsen är bättre).

Stekt Anka (eller Gås)

Typ Huvudrätter
Recept Fågel
Occasion Julmat, Nyår

Ingredienser

  • anka ((eller gås))
  • Olivolja
  • Salt
  • vitpeppar

Gör så här

131231anka1
Anka
Salta fågeln och peppra fågeln runtom.
Stek den i långpanna i ugnen på 225 grader. Vänd fågeln var 15 minut tills den stekts runtom (höger, vänster, mage, rygg). Låt den sedan steka så den blir riktigt brun om magen (30-40 min).

Inälvorna steks bredvid fågeln med salt till de blir klara.

Servera med ex råstekt potatis med vitlök, eller Klyftpotatis
Gås
Salta fågeln och peppra fågeln runtom. Stek den i långpanna i ugnen på 175 grader. Lägg fågeln på sidan och stek i 30-40 min. Lägg den sedan på andra sidan och stek lika länge. lägg därefter fågeln på rygg och stek färdigt vilket tar 1-1,5 timmar. Gåsen skall bli härligt gyllenbrun. Inälvorna steks bredvid fågeln med salt till de blir klara.

Låt fågeln vila lite innan den skärs upp

Servera med ex råstekt potatis med vitlök, eller Klyftpotatis

Råstekta potatis med vitlök (Tonys)

Typ Tillbehör
Recept Potatis

Ingredienser

  • Potatis
  • Vitlök
  • Olivolja
  • salt

Gör så här

090822potatisvitlok4
Skär potatisen i bitar. Stek den i olja tillsammans med ett antal hela vitlöksklyftor med skalet kvar. Stek tills potatisen och vitlöken är mjuk. Salta

 

Comments are closed.