Stekt Anka (eller Gås)

Stekt Anka (eller Gås)

Typ Huvudrätter
Recept Fågel
Occasion Julmat, Nyår

Ingredienser

  • anka ((eller gås))
  • Olivolja
  • Salt
  • vitpeppar

Gör så här

131231anka1
Anka
Salta fågeln och peppra fågeln runtom.
Stek den i långpanna i ugnen på 225 grader. Vänd fågeln var 15 minut tills den stekts runtom (höger, vänster, mage, rygg). Låt den sedan steka så den blir riktigt brun om magen (30-40 min).

Inälvorna steks bredvid fågeln med salt till de blir klara.

Servera med ex råstekt potatis med vitlök, eller Klyftpotatis
Gås
Salta fågeln och peppra fågeln runtom. Stek den i långpanna i ugnen på 175 grader. Lägg fågeln på sidan och stek i 30-40 min. Lägg den sedan på andra sidan och stek lika länge. lägg därefter fågeln på rygg och stek färdigt vilket tar 1-1,5 timmar. Gåsen skall bli härligt gyllenbrun. Inälvorna steks bredvid fågeln med salt till de blir klara.

Låt fågeln vila lite innan den skärs upp

Servera med ex råstekt potatis med vitlök, eller Klyftpotatis