Köttfärsfylld canneloni med fetaost och spenat

Vi hade köpt cannelonirör och letade efter ett bra recept som inte var alltför likt vår lasagne. Vi fastnade för detta som visade sig vara riktigt gott. Första gången använde vi de inköpta cannelonirören. Gången därpå testade vi färska lasagneplattor. Det senare visade sig vara mycket enklare. Vi får testa med rören igen senare för att se vilket vi  föredrar i längden.

Som vanligt ändrade vi lite i grundreceptet. Här ser ni hur vi gjorde

Köttfärsfylld canneloni med fetaost och spenat

Typ Huvudrätter
Recept Kött, Pasta

Ingredienser

  • 2 Dl sauce Tomate (eller krossad tomat)
  • 500 Gr nötfärs
  • 1 Dl vatten
  • 1 liten gul lök (hackad)
  • 2 Msk tomatpure
  • 2 Tsk salt
  • 2 Krm svartpeppar
  • 100 Gr fetaost (smulad)
  • 100 Gr bladspenat
  • 1 Paket färska lasagneplattor ((eller 1 pkt Cannelonirör))
  • 3 Dl crème fraiche
  • 1 Dl 1 dl grevéost (riven)

Note

Recept Sauce Tomate

Gör så här

131027cannelloni2
Värm ugnen till 200º.
vfgmlx
Stek löken först.
Stek därefter köttet köttet, krydda med salt och peppar och lägg i tomatsåsen (eller den krossade tomaten). Låt koka samman i 15 minuter.
2ufpwrn
Tillsätt spenat och fetaost.
264nlmf
Lägg färsen på lasagneplattorna och rulla ihop dem. (alternativt lägg färsen i spritspåse eller plastpåse och fyll cannelonirören). Packa rören tätt i en ugnssäker form med skarven neråt.
2gv6ipu
Blanda crème fraiche med ost .
2psnaqq
Täck cannelonin med blandningen.
2sb389i
Gratinera ca 30 minuter.

Vår Couscous (Royal)

Couscous (Royal) är en nordafrikansk gryta som fransmännen adopterat. Vi har ätit den under våra semestrar i Frankrike. Egentligen skall det förutom lamm vara även kyckling och Merguez (fransk korv) i grytan. Vi hoppar dock över det när vi gör grytan själva eftersom det är grönsakerna och kryddorna som ger grytan sin speciella smak.

Couscous (Royal)

Typ Huvudrätter
Recept Grönsaker, Gryta, Kött

Ingredienser

  • 500 Gr lammkött (kokkött)
  • 8-10 morötter
  • Blandade rotfukter, Majrova/eller kålrot/kålrabbi/palsternacka (mer än mängden morötter)
  • 1 Bladselleri
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • kokta kikärtor (motsvarande ett par burkar färdigkokta)
  • 2-3 Dl sous tomate (eller krossad tomat 1 pkt)
  • 1 tärning kycklingbuljong,
  • Ras el Hanout
  • Harissa (till serveringen)
  • Couscous (till serveringen)

Gör så här

Exif_JPEG_PICTURE
Stek lammkött med lök och vitlök.
Exif_JPEG_PICTURE
Lägg över kött och lök i en gryta. Häll över kycklingbuljong och lägg i tomatsås. Krydda med Ras el Hanout (couscouskrydda).

Hacka rotfrukterna och bladselleri. Stek grönsakerna och lägg dem i grytan. Observera det skall vara betydligt mer grönsaker än kött.
101213Couscous3
Koka kött och grönsaker i 25 minuter. Lägg i kikärtorna. Koka samman.
Exif_JPEG_PICTURE
Ta lite av såsen och krydda med Harissa till en extrastark sås.

Servera alltihopa med couscousgryn.

Krydda efter smak med den extra starka Harissasåsen
Exif_JPEG_PICTURE
Både Harissa och Ras el Hanout (eller couscouskrydda finn snumera att köpa i Sverige.

Ras el Hanout är en marockansk kryddblandning som ofta innehåller mer än 25 olika kryddor. En enklare variant kan du göra själv. 7-8 kryddpepparkorn, 4 kryddnejlikor, 1 1/2 tsk hel svartpeppar, 1 tsk spiskummin, 2 tsk korianderfrön, 1/2 tsk cayennepeppar, 1 tsk malen ingefära, 1-2 tsk kanel, 1 tsk gurmeja. Kör i kryddkvarn till pulver, blanda.

Tsatsiki

Tsatsiki är gott och enkelt att göra själv.

Tsatsiki

Typ Entrérätter, Tillbehör
Recept Grönsaker, Sås och dressing
Region Greek

Ingredienser

  • 500 Gr Turkisk yoghurt
  • 1 gurka
  • 3-6 vitlöksklyftor
  • 1,5 - 2 Krm salt
  • peppar
  • 1-2 Msk Vinäger
  • 2 Msk olivolja

Gör så här

090705tsatsiki4
Krossa vitlöken med saltet och lite peppar i en mortel och rör i oljan. Tillsätt Vinägern.
090705tsatsiki1
Skala gurkan, kärna ur den och riv den grovt.
090705tsatsiki2
Krama ur vattnet ur gurkan.
090705tsatsiki5
Rör ner oljeblandningen i yoghurten. Blanda i gurkan.
Låt gärna Tsatsikin stå en stund innan den serveras.

Ätes med bröd eller till grekiska maträtter.

Lasagne

En av mina favoriter. Tar lite tid att göra. Men jag brukar göra en stor form och frysa resten. Då får man god mat många gånger.

Lasagne (Ingelas)

Typ Huvudrätter
Recept Kött, Pasta

Ingredienser

  • 8 Dl mjölk
  • 4 Msk smör
  • greyerost
  • lasagneplattor
  • köttfärssås (gjord på 500 gr köttfärs, se köttfärssås)
  • 4 Msk vetemjöl

Note

recept Köttfärssås

Gör så här

Gör köttfärssåsen (se recept köttfärssås)

Gör en béchamelsås (Smält 4 msk smör i en gryta, tillsätt 4 msk vetemjöl och rör noga till en tjock och slät massa. Häll i 8 dl mjölk under noggrann omrörning). Lägg i lite gruyèreost, rör om.
090503lasagne5
Varva lasagne plattor med köttfärssås och béchamelsås.

Överst ett lager med plattor täckt med béchamelsås och extra ost

Lagas i ugnen 225 grader i ca 20-30 minuter, till lasagnen fått färg.

Boeuf Bourguignon

Äkta fransk husmanskost som vi brukar laga den.

Boeuf Bourguignon (Tonys )

Typ Huvudrätter
Recept Gryta
Region French

Ingredienser

  • 1kg fint nötköt ((ex ytterlår))
  • 6-8 sharlottenlök
  • 350 Gr rimmat sidfläsk
  • 1-2 Dl rödvin
  • 4 morötter
  • 1 buljongtärning
  • mjöl
  • lite tomatpure
  • lagerblad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

090419Bourguignon6
Stek scharlottenlöken hel så den blir mjuk. Lägg över i en gryta. Skär nötkött i grytbitar. Vänd köttbitarna i mjöl med salt och svartpeppar.
090419Bourguignon3
Bryn köttet i smör, i omgångar. Skölj ur stekpannan med vatten efter varje stekomgång (spara vattnet). Lägg köttet och vattnet i grytan.
090419Bourguignon8
Skär fläsket i bitar men spara svålen hel. Stek fläsket och lägg i grytan tillsammans med scharlottenlöken och svål. lägg över i grytan.
090419Bourguignon2
Lägg vatten, buljong, vin, lite tomatpure och lagerblad i grytan.

Koka samman.

Servera med kokt potatis.