Côte d’Azur, Îles de Lérins

 

 

Îles de Lérins ligger utanför Cannes och består av två öar Île Saint-Honorat och Île Sainte-Marguerite. De båda öarna, som mestadels täcks av pinjeträd, cypresser, eukalyptusskogar och långa promenadvägar, var en gång viktiga religiösa centrum med varsitt kloster och tillhörande fästningar som försvar

Île Saint-Honorat är vår  favoritplats. Hit åker vi alltid när vi är i Cannes.  Ile St-Honorat är en stillsam och lugn ö. Det är den ö  som ligger längst från kusten och ar den mindre av de två öarna den är 1, 500 m lång och 400 m bred. På ön ligger Abbaye de Lérins  och munkarna tillhör Cisterciensorden. Ile St-Honorat ägs av munkarna. Dagens kloster byggdes 1869; endast tornet är kvar från den ursprungliga byggnaden som uppfördes 1073 för att skydda munkarna från piratattacker. Klostret grundades dock på 400-talet och var i flera hundra år religiöst centrum för hela södra Europa. Då levde 3 700 munkar på ön idag är det endast ett 20-tal munkar.

 

Île Ste-Marguerites är skild från kontinenten genom ett 1.100 m brett sund. Ön är 3 km lång,  900 m bred. Här finns mycket vackra träd av eukalyptus, de äldsta i Europa, och pinje. Majoriteten av ön täcks av skog. Det är den näst mest besökta skogen i Frankrike. Öns främsta sevärdhet är Fort Royal som byggdes under 1600-talet för att skydda öarna mot spanjorerna. Det användes länge som fängelse och den omtalade Mannen med järnmasken sägs ha suttit fängslad här mellan 1687 och 1698 då han flyttades till Bastiljen i Paris.

 

Wikipedia:  Îles de Lérins   Île Saint-Honorat   Île Ste-Marguerites

Klostret: Abbaye de Lérins